Main Menu
Random Images
| Haloween part 2 |
|
|
| Pictures: 29 |
Chatbox
You must be logged in to post comments on this site - please either log in or if you are not registered click here to signup
nvd
29 Jul : 12:24
zdr Mila S ... kak ste? ... kak q karame po4ivkata ?
Mila S
29 Jul : 11:22
Zdravei nvd
nvd
28 Jul : 09:51
zdr Mila s ... kak sme ? ...kvo pravim? ..
Mila S
26 Jul : 10:39
Zdraveite ):niakoi poznava li bulgari,koito zhiveiat vuv Fujairah?
nvd
26 Jul : 09:22
a az s koi da se vidq ?
View all posts (625)
BG Consulate in Dubai
Контакт
UAE, DUBAI 0244
Consulate General of the Republic of Bulgaria
Jumaira Road, Villa No18
P.O. Box 72535
Tel.: +971-4-344 2419
Fax: +971-4-344 2341
E-mail: bulgcons@emirates.net.ae
Web Page: www.bulgarianconsulate-dubai.com
Welcome Guest
Currently Online (29)
Extra Information
Google AddSense
Share BGinUAE.com
Last 2 Forum Posts
| Bulgarians in Dubai and UAE :: Forums :: Everything :: От и за българите в ОАЕ |
|
<< Previous thread | Next thread >> |
| Sunday School | ||
|
Moderators: Ivo Datchev, roadrunner
|
| Author | Post | ||
| Mila S |
| ||
![]() Registered Member #1082 Joined: Sat Jan 16 2010, 12:35PMLocation: Bulgaria Posts: 73 Thanked 17 times in 14 posts | Защо всъщност се нарича SUNDAY,когато часовете се провеждат on FRIDAY ?Хем намирам логика,хем нещо ми убягва... | ||
| Back to top | | ||
| Lazo |
| ||
![]() Registered Member #63 Joined: Sun Sep 23 2007, 02:54PMLocation: Dubai-Nesebar Posts: 130 Thanked 53 times in 38 posts | Friday-официален почивен ден в Дубай.Съботата за повечето е 1 работен ден и за това.Всички училища почиват петък и събота.Календарни разминавания м/у Европа и арабският свят. | ||
| Back to top |
| ||
| AnGy |
| ||
![]() Registered Member #1117 Joined: Sun Jan 31 2010, 12:22PMLocation: Dubai Posts: 388 Thanked 73 times in 69 posts | Какви са тези съботни училища? | ||
| Back to top | | ||
| Mila S |
| ||
![]() Registered Member #1082 Joined: Sat Jan 16 2010, 12:35PMLocation: Bulgaria Posts: 73 Thanked 17 times in 14 posts | Благодаря,Лазо!Казаха ми, че петък и събота са почивни дни. А ти пишеш,че събота е първият работен ден.Само 1 почивен ден ли има в Дубай? | ||
| Back to top | | ||
| Mila S |
| ||
![]() Registered Member #1082 Joined: Sat Jan 16 2010, 12:35PMLocation: Bulgaria Posts: 73 Thanked 17 times in 14 posts | АнДжи,в Дубай има Неделно училище"Българче".Само,че часовете се провеждат в петък.Та затова ми беше въпроса по-горе... | ||
| Back to top | | ||
| AnGy |
| ||
![]() Registered Member #1117 Joined: Sun Jan 31 2010, 12:22PMLocation: Dubai Posts: 388 Thanked 73 times in 69 posts | Mila S wrote ... АнДжи,в Дубай има Неделно училище"Българче".Само,че часовете се провеждат в петък.Та затова ми беше въпроса по-горе... Сега разбрах | ||
| Back to top |
| ||
| AnGy |
| ||
![]() Registered Member #1117 Joined: Sun Jan 31 2010, 12:22PMLocation: Dubai Posts: 388 Thanked 73 times in 69 posts | Mila S wrote ... Благодаря,Лазо!Казаха ми, че петък и събота са почивни дни. А ти пишеш,че събота е първият работен ден.Само 1 почивен ден ли има в Дубай? Мила мъжът ми ако не е на работа също почива само в петък, явно тук има само 1 почивен ден | ||
| Back to top |
| ||
| Ivo Datchev |
| ||
ivodatchev![]() ![]() Registered Member #1 Joined: Tue May 29 2007, 06:49AMLocation: Dubai,UAE Posts: 274 Thanked 94 times in 62 posts | Когато се създаде училището се нарече условно "неделно" защото занятията ще се провеждат в неработен (неучебен за децата) ден. Тук в ОАЕ това е петък но названието остана. Обикновено в Бг наричаме неделно училище което преподава нещо извън задължителната програма напр. религия ако е със трудова насока му казвахме кръжок Преди време в ОАЕ се почиваше четвъртък и петък или само петък за някои частни фирми. Понеже който има бизнес с Европа и Америка се получава че от седем дена в седмицата четири не могат да се засекат - четвъртък и петък тук почиват събота и неделя другите От няколко години тук направиха почивни да са петък и събота, някои частници все още изстискват до дупка работниците и дават само 1 ден почивен - петък. (аз от 10 години все на такъв попадам )Don't confuse kindness with weakness. (Swordfish) | ||
| Back to top |
| ||
| Mila S |
| ||
![]() Registered Member #1082 Joined: Sat Jan 16 2010, 12:35PMLocation: Bulgaria Posts: 73 Thanked 17 times in 14 posts | Благодаря за отговора ,Иво! И аз не знам,защо зададох този въпрос,тъй като отговора е съвсем очеваден )))))Естествено,че е условно названието"неделно",дори точно това носи някаква символика и звучи някак си по български.Назовано по друг начин едва ли щеше да грабне внимание и да предизвика повече интерес. Такава беше първата асоциация,която предизвика у мен самото название на училището | ||
| Back to top | | ||
| Mila S |
| ||
![]() Registered Member #1082 Joined: Sat Jan 16 2010, 12:35PMLocation: Bulgaria Posts: 73 Thanked 17 times in 14 posts | Ivo Datchev wrote ... Преди време в ОАЕ се почиваше четвъртък и петък или само петък за някои частни фирми. Понеже който има бизнес с Европа и Америка се получава че от седем дена в седмицата четири не могат да се засекат - четвъртък и петък тук почиват събота и неделя другите От няколко години тук направиха почивни да са петък и събота, някои частници все още изстискват до дупка работниците и дават само 1 ден почивен - петък. (аз от 10 години все на такъв попадам ) | ||
| Back to top | | ||
| Mila S |
| ||
![]() Registered Member #1082 Joined: Sat Jan 16 2010, 12:35PMLocation: Bulgaria Posts: 73 Thanked 17 times in 14 posts | За което изразявам съчувствие Знам какво е да имаш само един почивен ден,знам какво е и да нямаш почивен ден... Може би в такъв случай единствената утеха е ако си заслужава(имам предвид финансовата страна ).Което разбира се не трябва да се превръща в единствена цел в живота )) | ||
| Back to top | | ||
| Milasimi |
| ||
![]() Registered Member #581 Joined: Sun Jan 18 2009, 04:11PMLocation: Dubai Posts: 623 Thanked 114 times in 98 posts | Доколкото знам, почивните дни за държавния сектор са четвъртък и петък, а почивните дни за частния сектор и чуждестранните фирми са петък и събота. Точно затова, когато идеш в някой мол и прочетеш, че работи до полунощ уикендите и до по-рано - в работните дни... то можеш очаква, че ще работи до полунощ от четвъртък до събота (вкл.). Отделно, има някои сфери на услуги, в които не се почива въобще. Нямам предвид, че хората работят 7 дни в седмицата, а че на дадения пост има човек 7 дни в седмицата (те иначе работят 6 - почиват само в петък, много са така). На работещите в петък им казват "дежурни" и те са нещо като нашите, които покриват даден пост по време на национални празници. Извънредно. Възможно е и да им плащат отгоре... но не съм сигурна. Моловете в петък например работят, магазини и ресторанти също. Банките - 7 дни денонощно. Като цяло въпросът с петъка и съботата тук стои почти като въпроса със съботата и неделята в БГ, само дето ролите са разменени - в България много хора работят в събота или събота до обяд (примерно, частници), също по празници... докато тук е обратното - петъкът е свещен ден за мюсюлманите и нищичко не се побутва, а съботата е първият работен ден за тези, които са на 6-дневна работна седмица. Анджи, специално в сферата, в която бачка мъж ти - важат същите правила, в смисъл, че ако ще се полага извънреден труд (който съм сигурна, че при него се плаща повече от добре, което не важи обаче за нископлатената работна ръка в сферата на услугите тук), то ще предпочетат да се организират и да работят по-скоро в събота и да почиват в петък. Такъв е алгоритъмът и при моя - когато има извънреден труд, той е или по-малко в петък и повече в събота, или никакъв в петък и през целия ден - в събота. ТЪРСЕТЕ МЕ САМО НА ЛИЧНА. | ||
| Back to top | | ||